top of page

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΩΗΛΙΑΚΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ?

 

  Εξωηλιακός πλανήτης ή εξωπλανήτης ονομάζεται κάθε πλανήτης που δεν ανήκει στο δικό μας Ηλιακό Σύστημα, δεν περιφέρεται δηλαδή γύρω από τον Ήλιο. Μέχρι τη δεκαετία του 1990 οι πλανήτες αυτοί ήταν αποκλειστικά θέμα των θεωρητικών της Μικροκοσμογονίας και των συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας. Η ύπαρξή τους ή μη, ήταν από καιρό ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της Αστρονομίας, όμως δεν υπήρχαν τεχνικά μέσα με αρκετή ισχύ για να εντοπιστούν. Οι ανακαλύψεις όμως της δεκαετίας του 1990 άλλαξαν ριζικά το σκηνικό: Το 1992 ανακαλύφθηκαν οι πρώτοι τέτοιοι πλανήτες, να περιφέρονται γύρω από τον πάλσαρ PSR 1257+12, από τους Αλεκσάντερ Βόλσταν και Frail, και το 1995 οι πρώτοι εξωηλιακοί πλανήτες γύρω από ένα συνηθισμένο αστέρα όπως ο Ήλιος (τον 51 Πηγάσου), από τους Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ Κελόζ.

   Διαστημικά σώματα με τα ακριβή χαρακτηριστικά εξωηλιακών πλανητών φαίνεται να υπάρχουν και εκτός των ηλιακών συστημάτων και πιθανολογείται πως οι ελεύθεροι αυτοί πλανήτες ακολουθούν διαφορετικό μοντέλο σχηματισμού από αυτό ενός κλασικού πλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά.

  Σήμερα (Δεκέμβριος 2018) είναι γνωστοί 3.912 εξωηλιακοί πλανήτες σε 2.915 πλανητικά συστήματα από τα οποία 648 έχουν πάνω από ένα πλανήτη. Ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται γρήγορα, καθώς νέες ανακαλύψεις προστίθενται κάθε λίγο. Ο κλάδος του κυνηγιού πλανητών είναι ένας από τους γρηγορότερα αναπτυσσόμενους της αστρονομίας, και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων επιστημόνων, αλλά και σημαντικές επενδύσεις σε εξοπλισμό και κονδύλια. Οι ανακαλύψεις αυτές είναι όλες, πλην μίας, έμμεσες, δηλαδή τα σώματα αυτά δεν είναι παρατηρήσιμα με τηλεσκόπιο, εξαιτίας των τεράστιων αποστάσεών τους από τη Γη (δεκάδες έτη φωτός απέχουν οι πλησιέστεροι). Ανιχνεύσιμες είναι μόνο οι φασματοσκοπικές (συνήθως), φωτομετρικές ή αστρομετρικές μεταβολές που επιφέρει η κίνησή τους γύρω από τους αστέρες τους στο φως ή τη θέση των αστέρων αυτών.
Βάσει αστρονομικών εκτιμήσεων τον Νοέμβριο του 2013 και σε σχέση με τα δεδομένα της διαστημικής αποστολής Κέπλερ , εκτιμήθηκε πως ενδεχομένως να υπάρχουν έως και 40 δισεκατομμύρια εξωπλανήτες παρομοίου μεγέθους με την Γη στις κατοικήσιμες ζώνες εντός του ίδιου Γαλαξία όπου βρίσκεται η Γη,11 δισεκατομμύρια εκ των οποίων μπορεί να περιστρέφονται γύρω από αστέρες παρομοίου τύπου με τον Ήλιο.

Πώς μοιάζει η διάβαση ενός εξωπλανήτη; 
Δεν μπορούμε να δούμε τους εξωπλανήτες παρά μόνο τα αστέρια που τους φιλοξενούν! Αυτό συμβαίνει επειδή οι εξωπλανήτες βρίσκονται πολύ μακριά και είναι πολύ μικροί σε σύγκριση με τα αστέρια τους. Ωστόσο, όταν ο εξωπλανήτης περνά μπροστά από το αστέρι, η λαμπρότητα του αστέρα μειώνεται. Η παρακάτω εικόνα δείχνει τον εξωπλανήτη που περνάει μπροστά από τον αστέρα και ταυτόχρονα την πτώση στο φως του αστέρα. 

WASP-32B-20-12-2018.png
lc.jpg

Τι είδους πληροφορίες μπορούμε να εξάγουμε από ένα τέτοιο διάγραμμα; 
Το τελικό αποτέλεσμα της ανάλυσης δεδομένων είναι η λεγόμενη καμπύλη φωτός. Το σχήμα της καμπύλης φωτός είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα χαρακτηριστικά του πλανήτη και της τροχιάς του. Συγκρίνοντας κάθε καμπύλη φωτός με μια σειρά θεωρητικών μοντέλων, μπορούμε να εντοπίσουμε το καλύτερο μοντέλο που ταιριάζει με τα δεδομένα.

Wasp-52b Test Drive.
Αγαπητοί φίλοι του διαστήματος σας παρουσιάζω την πρώτη μου καταγραφή πλανήτη σε ένα άλλο ηλιακό σύστημα. Με πολλά προβλήματα κατά την καταγραφή της διέλευσης του λόγο ενισχυμένου αέρα που είχε σαν αποτέλεσμα οι λήψεις να βγαίνουν κουνημένες. Ο εξωπλανητης αυτός ονομάζεται Wasp-52b . βρίσκεται σε απόσταση 456,62 ετών φωτός στον Πήγασο ,είναι περίπου στο μέγεθος του πλανήτη Δια και περιστρέφεται γύρω από το άστρο του σε 1,75 μόλις ημέρες(Hot Jupiter). Μια καλή αρχή για συμμετοχή του παρατηρητηριου σε έρευνα.

Name, Title

Wasp-32b

Αγαπητοί φίλοι του διαστήματος σας παρουσιάζω την 2η μου καταγραφή διέλευσης εξωπλανήτη σε ένα άλλο αστρικό σύστημα. Με πολλά προβλήματα κατά την καταγραφή της διέλευσης του λόγο καιρού. Ο εξωπλανητης αυτός ονομάζεται Wasp-32b και βρίσκεται ανάμεσα στους Ιχθύες και το Κήτος. Είναι περίπου στο μέγεθος του πλανήτη Δια και περιστρέφεται γύρω από το άστρο του σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση σε 2,7 μόλις ημέρες(Hot Jupiter).Η καταγραφή έγινε στις 20-12-2018 από το αστεροσκοπειο ARTEMIS και η διέλευση είχε διάρκεια 145 λεπτά.
Info.
-------------Planet--------------------------------
WASP-32b: A transiting hot Jupiter planet orbiting a lithium-poor, solar-type star 
Discovered in 2010 
Mass 3.6 ( -0.07 +0.07 ) MJupiter 
Orbital Period 2.71865 (± 8e-05) day 
Eccentricity 0.018 (± 0.0065) 
Radius 1.18 ( -0.07 +0.07 ) RJupiter 
Inclination 85.3 (± 0.5) deg 
Update 2010-10-11 
Detection Method Primary Transit 
Primary transit 2455151.054 (± 0.0005) JD
--------------------------------Star-------------------
Spectral type G 
Apparent magnitude V 11.3 
Mass 1.1 (± 0.03) MSun 
Age — 
Effective temperature 6100.0 (± 100.0) K 
Radius 1.11 (± 0.05) RSun 
Metallicity [Fe/H] -0.13 (± 0.1)

Name, Title

Name, Title

bottom of page