top of page

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ;

jimgalaxypotweb.jpg

Ξεκινήσαμε σαν μία παρέα, μια χούφτα άνθρωποι που θελήσαμε να φέρουμε τον ουρανό πιο κοντά. Κάθε ένας με τον χαρακτήρα του, τις τεχνικές επιστημονικές του γνώσεις, τα πιστεύω του, αλλά με ένα κοινό σκοπό: Να γνωρίσουμε όλοι μας πιο κοντά την Αστρονομία. Με αυτό το σκοπό θα διοργανώσουμε ενημερωτικές δράσεις, θα παρατηρούμε απευθείας τον έναστρο ουρανό, αλλά το όραμα μας ωστόσο είναι η δημιουργία ενός παρατηρητήριου του ουρανού, εκμεταλλευόμενοι το ότι η Ευρυτανία διαθέτει έναν από τους πιο σκοτεινούς ουρανούς της Ευρώπης, παρατηρητήριο που θα έχει ένα μεγάλο τηλεσκόπιο (πχ διαμέτρου άνω των 20 ιντσών) και θα είναι ελεύθερη η χρήση του για το πλατύ κοινό, τόσο για τους πολίτες όσο και για την Εκπαιδευτική Κοινότητα. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι δύσκολο για τις τωρινές προσωπικές μας δυνάμεις, δεν παύουμε όμως να ελπίζουμε στην πραγμάτωσή του, γιατί εμείς οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο το υλικό των αστεριών.

Τι είναι η Αστρονομία?

 

  Η Αστρονομία είναι η επιστήμη η οποία ασχολείται με τη μελέτη των ουρανίων σωμάτων. Αντικείμενο μελέτης γι αυτήν αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις και ο πλανήτης μας ως ουράνιο σώμα που είναι, αλλά τα ουσιαστικά όρια του πεδίου μελέτης της εκτείνονται μέχρι τις εσχατιές του Σύμπαντος.

Θεωρείται η αρχαιότερη ίσως επιστήμη καθόσον από τη στιγμή που εμφανίστηκε το ανθρώπινο είδος στη Γη οι φάσεις της Σελήνης αλλά και όλα τα ουράνια φαινόμενα, τράβηξαν αμέσως την προσοχή του. Πληθώρα επιστημών δέχθηκαν την αρωγή της, γεγονός το οποίο και αποτελεί τη καλύτερη δυνατή απάντηση σε όσους την χαρακτηρίζουν ως αποστασιοποιημένη από τα επίγεια. Οι παρατηρήσεις της κίνησης των πλανητών οδήγησαν τον Νεύτωνα στην ανακάλυψη του νόμου της παγκόσμιας έλξης. Η Οπτική συνέβαλε αλλά και επιχορηγήθηκε τα μέγιστα απο την Αστρονομία.

  Οι Έλληνες δε θα μπορούσαν να λείπουν ούτε από εδώ. Παρά τα επιτεύγματα πολλών λαών οι Έλληνες ήταν εκείνοι που οικοδόμησαν την Αστρονομία ως επιστήμη. Ωστόσο δεν υποτίμησαν τις προαποκτηθείσες γνώσεις παρά τις μελέτησαν τις αξιοποίησαν και τελικά τις εγκολπώθηκαν.

  • Ο Θαλής ο Μιλήσιος προέβλεψε την ηλιακή έκλειψη της 28/5/585 γεγονός που σηματοδότησε και την λήξη του λυδομηδικού πολέμου. Μέτρησε επίσης τη φαινόμενη διάμετρο του Ηλίου.

  • Ο Αναξιμένης διακήρυττε ότι η Σελήνη είναι ετερόφωτο σώμα που δέχεται φως από τον Ήλιο.

  • Ο Αναξαγόρας δίδασκε ότι ο Ήλιος είναι διάπυρος καθώς και οτι η Σελήνη έχει όρη και κοιλάδες. Ο Παρμενίδης ο Ελεάτης υποστήριξε τη σφαιρικότητα της Γης ενώ ο Φιλόλαος διακήρυξε οτι Γη, Σελήνη και πλανήτες περιστρέφονται γύρω από μια πύρινη σφαίρα.

  • Ο Ηρακλείδης ο Ποντικός και ο Αρίσταρχος ο Σάμιος δίδασκαν οτι ο Ερμής , η Αφροδίτη και η Γη περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο και ταυτόχρονα γύρω από τον εαυτό τους!Οι ιδέες του Αρισταρχου,άκρως επαναστατικές για την εποχή τους,γνώρισαν τη δικαίωση στο πρόσωπο του Κοπέρνικου με μια καθυστέρηση 2000 ετών.

  • Ο μεγαλύτερος Έλληνας αστρονόμος όμως θεωρείται ο Ίππαρχος. Αν και απέρριψε την ιδέα του Αρίσταρχου, ωστόσο και μόνο η σύνταξη του περίφημου καταλόγου με 850 αστέρες αρκεί για να τον καθιερώσει ανάμεσα στους μεγαλύτερους αστρονόμους όλων των εποχών. Τέλος ο Πτολεμαίος άφησε τη "Μεγίστη Σύνταξη" η οποία είναι μια πραγματεία περί μαθηματικών και αστρονομίας, γεγονός που τον κατέστησε αδιαμφισβήτητη αυθεντία για 12 αιώνες.

Η Αστρονομία στην Νεότερη Εποχή.

 

 

Η νεότερη αστρονομία γνώρισε και γνωρίζει μεγάλη άνθιση από τα μέσα του δεκάτου ενάτου αιώνα και μετά.τα μεγαλύτερα βήματα τα οποία συνεβησαν κατά την περίοοδο αυτή είναι:

  1. Η εφαρμογή της μεθόδου Doppler-Fizeau.

  2. Η ανάπτυξη της αστροφυσικής με την ανακάλυψη γιγάντων και νάνων αστέρων (Hertzsprung-Russell}.

  3. Η εφαρμογη του φαινομένου Zeeman που επέτρεψε τη μέτρηση του μαγνητικού πεδίου των κηλίδων του Ηλιου.

  4. Η ανάπτυξη της αστροφωτογραφίας.

  5. Η γέννηση της Ραδιοαστρονομίας με τη βοήθεια του φασματογράφου και του στεμματογράφου.

  6. Η ανακάλυψη της περιστροφής του γαλαξία και η διαπίστωση της διαστολής του σύμπαντος

Κλάδοι της Αστρονομίας

 Η αστρονομία αποτελείται από τους εξής κλάδους:

  1. Ουράνια Μηχανική,που περιγράφει κινήσεις, υπολογίζει τροχιές και θέσεις καθώς και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ουρανίων σωμάτων.

  2. Αστροφυσική, που μελετά την εξέλιξη των αστέρων

  3. Πρακτική Αστρονομία, που ασχολείται με τα όργανα και τις μεθόδους παρατήρησης

  4. Αστρομετρία, που μελετά τους αστέρες ως σημεία στον ουράνιο θόλο

  5. Ραδιοαστρονομία, η οποία και ασχολείται με τη φασματοσκοπική ανάλυση των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών που εκπέμπουν οι αστέρες

  6. Αστροναυτική, που ανέλαβε να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του ανθρώπου να ταξιδέψει στο διάστημα

  7. Κοσμολογία, που ασχολείται με τα βαθύτερα προβλήματα και ερωτήματα τα οποία πηγάζουν από την ενασχόληση του ανθρώπου με το Σύμπαν

  8. Κοσμογραφία, που απαρτίζεται από το σύνολο των στοιχειωδών γνώσεων της αστρονομίας.  

bottom of page